Izziv: Dan brez telefona

Nedeljski dnevnik, december 2019

Nazaj

Testni vnos

Izziv: Dan brez telefona

FIlip je bil prepričan, da bo lahko dan preživel brez mobilnika. Če bi bilo treba tudi cel teden ali pa še dlje! Filip je frajer iz knjige zgodb, nalog in izzivov NAJ, ki jo je skupaj s prijateljico Anjo Kurent napisala Tršica Nina in ki je izšla te dni, je bila prepričan, da niti slučajno ni odvisen od te škatle. Le zakaj bi človek potreboval telefon?!? Potem je tista brezvezna škatla zapisakala. In Filip se je že spremenil v Usaina Bolta, najhitrejšega tekača na svetu. Poskusil je znova. Potem je poročal, da je bil dan brez telefona zelo dolg. Najhuje je bilo na stranišču. Ker kaj naj človek tam res počne, če ne brska po spletu? Buljiš v ploščice? 

Dan brez telefona je čisto poseben, skoraj največji izziv v knjigi NAJ. Zakaj? "Ker brez njih danes ne gre. Ker so postali že skoraj del naših teles," pravi Tršica Nina.          

Tudi nazionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je en dan v letu razglasil za dan brez telefona. Ta dan, pravijo v NIJZ, se odpovejmo telefonu. Čas, ki ga bomo tako pridobili, raje preživimo s prijatelji.  

"Šteje tudi, če se odločite, da telefona ne boste uporabljali vsaj nekaj ur. S tem boste preverili, kakšen je vaš odnos do telefona in kako ga lahko spremenite," pojasnjujejo v NIJZ. 

Kaj pa ti? Zmoreš en dan brez mobilnika?

Katarina

Članki

Strah me je

Strah me je

Avtorica in ilustratorka: Barbara Lekše, strokovna recenzija: Anja Kurent

Ključne besede: strah, pogum, regulacija strahu

Knjiga Tožibaba

Knjiga Tožibaba

Lisa Aisato

Fotka: Laura Volčanjk

Ključne besede: socialna identiteta, družbene vloge in norme, pripadnost, avtentičnost  

Kako preko čuječnosti vzpostaviti stik s samim seboj?

Kako preko čuječnosti vzpostaviti stik s samim seboj?

članek

Vpliv prakse čuječnosti na možgane v različnih raziskavah (Kabat-Zinn, Segal, Williams & ostali, Goldin & Gross, Brewer, Stahl & Goldstein in drugi) je potrjen s pozitivnimi učinki tako na nevrobiološkem, pa tudi kognitivno vedenjskem in odnosnem nivoju.

Zaradi povečane kapacitete zavedanja sedanjega trenutka in doživljanja, nam tako nudi dobro izhodišče za izboljšanje socialnih odnosov. Dolgoročno čuječnost vpliva tudi na naše počutje, in sicer dvig nivoja občutka notranjega miru, zdravja in trajnejšega zadovoljstva.

Stopite v stik