Knjiga Tožibaba

Lisa Aisato

Nazaj

Knjiga Tožibaba

Fotka: Laura Volčanjk

Ključne besede: socialna identiteta, družbene vloge in norme, pripadnost, avtentičnost  

Zame ena najzgovornejših slikanic! 

Nagovarja k razmišljanju kaj vse ljudje skrivamo “za masko”, ki jo nosimo v socialnem okolju. Slikanica nam daje možnost, da razmišljamo o svojem stilu, pomenu avtentičnosti in pristnosti, o družbenih vlogah in normah – o tem kaj vse s(m)o ljudje pripravljeni storiti za oblikovanje dobrega javnega mnenja in zakaj je ravno to mnenje za nas tako pomembno. 

Za ilustracije je tokrat poskrbela sama avtorica zgodbe v knjigi, priznana in večkrat nagrajena norveška ustvarjalka, Lisa Aisato. Ob pogledu na zelo precizno, premišljeno ustvarjene kreacije, se mi je porajalo vprašanje česa nas je strah, česa se bojimo, da tako nepristno življenje živimo? 

 

Družbena omrežja so postala velik del našega vsakdana, na svojih profilih obenem skrbimo za svoj javni ugled, spremljamo življenja drugih, včasih pa se ujamemo v past, da si ustvarimo popačeno sliko življenja ljudi – predvsem tistih, ki jih poznamo le skozi prizmo družbenih omrežij. Knjiga Tožibaba kar kliče k pogovoru o “obleki in maski”, o predsodkih, različnostih, “fasadi”, za katero se marsikdo skriva. 

 

Slikanica Tožibaba naj najde svoj prostor v vseh razredih osnovne in srednje šole, primerna je tudi za skupinsko delo v terapevtskih skupinah in skupinah za samopomoč. 

Članki

Strah me je

Strah me je

Avtorica in ilustratorka: Barbara Lekše, strokovna recenzija: Anja Kurent

Ključne besede: strah, pogum, regulacija strahu

Knjiga Tožibaba

Knjiga Tožibaba

Lisa Aisato

Fotka: Laura Volčanjk

Ključne besede: socialna identiteta, družbene vloge in norme, pripadnost, avtentičnost  

Kako preko čuječnosti vzpostaviti stik s samim seboj?

Kako preko čuječnosti vzpostaviti stik s samim seboj?

članek

Vpliv prakse čuječnosti na možgane v različnih raziskavah (Kabat-Zinn, Segal, Williams & ostali, Goldin & Gross, Brewer, Stahl & Goldstein in drugi) je potrjen s pozitivnimi učinki tako na nevrobiološkem, pa tudi kognitivno vedenjskem in odnosnem nivoju.

Zaradi povečane kapacitete zavedanja sedanjega trenutka in doživljanja, nam tako nudi dobro izhodišče za izboljšanje socialnih odnosov. Dolgoročno čuječnost vpliva tudi na naše počutje, in sicer dvig nivoja občutka notranjega miru, zdravja in trajnejšega zadovoljstva.

Stopite v stik