Knjiga Tožibaba

12. 4. 2021

Fotka: Laura Volčanjk

Ključne besede: socialna identiteta, družbene vloge in norme, pripadnost, avtentičnost  

Zame ena najzgovornejših slikanic! 

Nagovarja k razmišljanju kaj vse ljudje skrivamo “za masko”, ki jo nosimo v socialnem okolju. Slikanica nam daje možnost, da razmišljamo o svojem stilu, pomenu avtentičnosti in pristnosti, o družbenih vlogah in normah – o tem kaj vse s(m)o ljudje pripravljeni storiti za oblikovanje dobrega javnega mnenja in zakaj je ravno to mnenje za nas tako pomembno. 

Za ilustracije je tokrat poskrbela sama avtorica zgodbe v knjigi, priznana in večkrat nagrajena norveška ustvarjalka, Lisa Aisato. Ob pogledu na zelo precizno, premišljeno ustvarjene kreacije, se mi je porajalo vprašanje česa nas je strah, česa se bojimo, da tako nepristno življenje živimo? 

 

Družbena omrežja so postala velik del našega vsakdana, na svojih profilih obenem skrbimo za svoj javni ugled, spremljamo življenja drugih, včasih pa se ujamemo v past, da si ustvarimo popačeno sliko življenja ljudi – predvsem tistih, ki jih poznamo le skozi prizmo družbenih omrežij. Knjiga Tožibaba kar kliče k pogovoru o “obleki in maski”, o predsodkih, različnostih, “fasadi”, za katero se marsikdo skriva. 

 

Slikanica Tožibaba naj najde svoj prostor v vseh razredih osnovne in srednje šole, primerna je tudi za skupinsko delo v terapevtskih skupinah in skupinah za samopomoč. 

Strah me je

Avtorica in ilustratorka: Barbara Lekše, strokovna recenzija: Anja Kurent

11. september 2021

Stopite v stik

Anja Kurent psihoterapija, svetovanje, izobraževanje
Finžgarjeva ulica 1
8250 Brežice
+386 41 447 817
kurent.anja@gmail.com
anjakurent.com