Mnenja mladostnikov o knjigi NAJ

Nazaj

Mnenja mladostnikov o knjigi NAJ

"Knjiga NAJ je res naj! V vsaki zgodbi predstavljenega junaka se najtnik z lahkoto najde. Ob tem začuti razumevanje in si tako tudi oddahne. Naloge znotraj poglavij so odličen vodnik pri samospoznavanju, razumevanju in sprejemanju samega sebe. brez občutka krivde in sramu."

Ivana, 17 let

 

"Menim, da bi knjigo NAJ moral imeti vsak najstnik, saj je zelo v pomoč pri razvoju in odkrivanju samega sebe. Na zabaven in simpatičen način odkriva nove stvari in deli mnogo nasvetov. Prav tako nam da vedeti, da se vsi najstniki soočamo z istimi problemi, s čem nam tudi olajša vsakdanjik. Priporočam!"

Maša, 19 let

 

"Ne dolgo nazaj je izšla knjiga s čudovitih in vzpodbudnim naslovom NAJ. Zame je že svetovna uspešnica. Naslov ti dejansko pove veliko o vsebini knjige in te nagovarja na to, da si ti naj, čeprav je v tvoji glavi 1000 razlogov o tem kako si vse drugo, samo ne tisto kar misliš, da bi bilo najboljše, da si.                         

Avtorici knjige sta  pa dva velika, res velika dobrodušna sončka, ki sta naj. Eno je moja dobrosrčna in nasmejana mami, drugo pa prav tako nasmejana in kreativna učiteljica, kar jih poznam. Skupaj sta tako kreativni, da kar tako že za malo malico napišeta najboljšo, zanimivo in kreativno knjigo v tej galaksiji. Res jo moraš prebrat, da boš razumel-a, da ne pretiravam.                                                                           

Pri meni je bilo tako, da ko sem prebrala knjigo sem dejansko dojela, da sem NAJ in da se trudim po svojih najboljših močeh pa čeprav kdaj ni tako kot si zamislim. Spoznala sem, da me je knjiga skozi naloge in smešne primere vzpodbudila k temu, da se moram ceniti, se truditi za vse, biti pogumna in predvsem ponosna na vse, v kar vložim trud. HVALA NAJ! Knjiga ima zanimivo in smešno vsebino. Potem, ko pa jo izpolniš, pa jo ziher še 10x prebereš, da te spomni na to, kar si, ker kdaj hitro pozabiš nase, hkrati pa občuduješ druge. BODI NAJ!!!"

Laura Volčanjk, 12 let

 

"Knjiga Naj mi je bila všeč, ker ima izviren pomen z lepo oblikovanimi stranmi, ki izstopajo iz besedila. Je poučna, z njo lahko izveš veliko o prijateljstvu in sporazumevanju, pomaga tudi pri težavah v šoli in doma. V njej nastopajo glavne knjižne osebe, ki so Manca, Tjaša, Filip in Vid. Z njimi rešuješ svoje težave. Najbolj mi je podoben Filip, rad ima pico in podobne reči kot jaz. Knjiga ima tudi originalno posvetilo za mene od Anje Kurent."

Bruno, 10 let

"Uaa ,teta Anja mi je podarila svojo prvo knjigo NAJ. Bila sem zelo vesela. Dobila sem tudi prikupno broško, ki sem si jo zjutraj zapela na pulover. Knjiga je odlična. Zvečer, ko sem prišla domov sva z bratom začela brati do pozne ure. Všeč mi je, ker lahko pišem v knjigo. Zanimivo mi je, da so v njej vprašanja,.o čemer me ni še nihče drug vprašal. Všeč mi je tudi zgodba, zelo realna se mi zdi in v nekih trenutkih se spomnim nase. Danes sem jo nesla v šolo in pokazala sošolkam, ki so bile vse navdušene."

Lana Tatarovac, 10 let

 

"Knjiga mi je bila zelo všeč. Pa ne kot druge knjige, najstnikom odgovori na veliko vprašanj, marsikatero pa jim tudi zastavi. Jaz kot bralka raje berem knjige, ki nekaj sporočajo, in ta knjiga je ena izmed teh. Pa še ena stvar je, ki mi je bila v knjigi zelo všeč, da pove, koliko preveč se ljudje obremenjujemo z drugimi, premalo pa s sabo."

Analina Špiranec, 11 let

 

"Knjigo Naj sem dobila v roke kot darilo, nekaj dni po mojem rojstnem dnevu. Že, ko sem jo samo videla sem vedela, da me v njej čakajo novi izzivi in dogodivščine. In res so me. Knjiga mi je že ob prvem branju in nalogah spravila v dobro voljo. Naloge mi vedno dajo misliti. Med njimi se vedno spominjam preteklih dogodkov ali pa dogodkov, ki si jih morda želim doživeti in jih označujem kot moje velike sanje, ki si jih želim uresničiti. Velikokrat se najdem v kakšni od vlog v knjigi, ki mi dajo misliti kaj bi lahko storila drugače ob danem trenutku. Spomni me, da so v življenju vzponi in padci in, da se vse da če se hoče. Knjiga mi je všeč, ker je zelo razgibana. Vsebuje vsebino in izgled, ki mi pritegne pozornost. Prav tako mi pomaga pri tem, da bolje razumem sama sebe in da se sprejmem kakršna sem. Name ima že od samega začetka dober vpliv in z njo NAJraje zapolnim svoj prosti čas."

Neja Topler, 17 let

 

"Knjigo Naj bi moral imeti vsak NAJstnik. Meni je knjiga zelo pomagala pri samozavesti in ostalih "težavah". Po prebrani knjigi sem na svet in stvari gledala drugače. Vsem najstnikom toplo priporočam, da preberete Naj, tudi če sami mislite, da nimate težav."

Ula, 17 let

 

Članki

Strah me je

Strah me je

Avtorica in ilustratorka: Barbara Lekše, strokovna recenzija: Anja Kurent

Ključne besede: strah, pogum, regulacija strahu

Knjiga Tožibaba

Knjiga Tožibaba

Lisa Aisato

Fotka: Laura Volčanjk

Ključne besede: socialna identiteta, družbene vloge in norme, pripadnost, avtentičnost  

Kako preko čuječnosti vzpostaviti stik s samim seboj?

Kako preko čuječnosti vzpostaviti stik s samim seboj?

članek

Vpliv prakse čuječnosti na možgane v različnih raziskavah (Kabat-Zinn, Segal, Williams & ostali, Goldin & Gross, Brewer, Stahl & Goldstein in drugi) je potrjen s pozitivnimi učinki tako na nevrobiološkem, pa tudi kognitivno vedenjskem in odnosnem nivoju.

Zaradi povečane kapacitete zavedanja sedanjega trenutka in doživljanja, nam tako nudi dobro izhodišče za izboljšanje socialnih odnosov. Dolgoročno čuječnost vpliva tudi na naše počutje, in sicer dvig nivoja občutka notranjega miru, zdravja in trajnejšega zadovoljstva.

Stopite v stik