Čudo

3. 10. 2019

Fotka (e-vir: ocean-si.com)

Ključne besede: knjiga za mlade, najstniki, sprejemanje drugačnosti, bullying

ČUDOvit zapis zgodbe!

Zgodba, ki nas vzpodbudi k čutenju in razmišljanju. Z dinamičnim besedilom nas vabi v našo domišljijo, v svet predstav, dogajanja in nas pritanjeno potegne v oživljanje v različne osebe in situacije v knjigi. To je ena tistih knjig, ki te z navdihom potegnejo vase, kot magnet, in takoj, ko jo zapreš že komaj čakaš, da lahko ponovno vstopiš vanjo. Že poznaš ta občutek? Če še ne, te vabim, da ga izkusiš ob tej ČUDO zgodbi.

Vsak od nas igra raznolike družbene vloge v odnosih, v katerih nosi različne maske. Nekatere so nam nadeli v družini, nekatere v družbi, v kateri živimo, nekatere pa smo si izbrali sami. Mnogokrat maske nadejamo torej, ker družba tako pričakuje, ker se spodobi in ker so nas naučili, da tako mora biti. Obenem pa nam maske pomagajo marsikdaj zasenčit pristnost našega čutenja, tistega resničnega, kar se dogaja v nas samih.

Potreba slehernega od nas je, da bi bil sprejet, opažen, prepoznan, da bi pripadal in se tako počutil varnega v odnosih. In ravno v tej obČUDOvanja vredni knjigi, se skrivajo zgodbe posameznikov, ki nas nagovarjajo, da v odnosih ne bi bili več osredotočeni le na to, kar mi čutimo oziroma kako se mi počutimo v določenem trenutku, temveč, da bi zmogli biti sočutni in empatični tudi do drugega.

Vsak od nas nosi v sebi skrito svojo zgodbo življenja, prav tako kot junaki v knjigi. August, ČUDO, se je rodil s hudo deformacijo obraza, živi v izjemno sočutni družini in si le želi biti opažen kot človek, ki biva izza tega obraza. Via, njegova sestra je bila v družini skoraj vedno na drugem mestu, a hkrati se je naučila neverjetne senzitivnosti v odnosu z ljudmi. Deklica Summer prihaja iz družine mešane rase, doživela je družinsko tragedijo in kljub vsemu ima še vedno prijeten, navihan smisel za humor. Jacku je bila zaupana prav posebna naloga – te zanima kako jo je opravil? In potem so z nami še Miranda, Julian, Justin in drugi junaki, ki čakajo, da ti razkrijejo svojo zgodbo življenja.

Posebno mesto v knjigi zavzemajo tudi “maksime gospoda Browna”. Meni v navdih, je “Vaša dejanja so vaši pomniki.” Opominja na vzpostavitev naše lastne integritete, kar pomeni, da so naša čutenja, misli, dejanja, reakcije in besede v soskladju. Maksime v knjigi vzpodbujajo in krepijo pozitivno naravnanost, poglabljanje vase in oblikovanje osebnega mnenja. Tudi naši junaki so oblikovali svoje maksime in komaj čakam, da svojo oblikuješ tudi ti!

Pisateljica je kot ČUDOdelka stkala niti in nam predstavila skrit svet posameznikov, v katerem lahko delčke sebe najdemo tudi mi sami. In prav zato je ta knjiga tako “DŽAZNA”!

Stopite v stik

Anja Kurent psihoterapija, svetovanje, izobraževanje

+386 41 447 817
kurent.anja@gmail.com