Izgorelost

16. 5. 2019

BurnOUT / izgorelost je stanje mentalne, čustvene in telesne izčrpanosti, (pre)obremenjenosti, psihofizičnega neravnovesja in utrujenosti.

Slovenski prevod “izgoreti”, v angleščini “to burn out”.

Knjiga je napisana kot priročnik, enostavno in hkrati strokovno.

Ko nas delo, družina in vsakdanjik izčrpavajo

  • Dr. Volker Schmiedel
  • Fotka (evir: bukla)
  • Ključne besede: izgorelost, burnout, stres

Avtor na samem začetku izpostavi 3 faze izgorelosti, obenem pa poudarja, da vsak posameznik izgorevanje doživlja subjektivno. Nato se dotakne vseh mogočih vplivov na nastanek izčrpanosti. Nam postreže z dejstvi o poživilih in zdravilih in ob koncu še načine samopomoči, v kolikor se prepoznamo znotraj posamezne faze.

1. faza: tesnoba / anksioznost, telesni nemir, tresenje, potenje, motnje srčnega ritma, večja potreba po govorjenju, škripanje z zobmi, težave s koncentracijo;

2. faza: motnje spanja, hitra jeza - afektivno vedenje, povišan nivo stresnih hormonov (občutek nemira v sebi, tresavica), povišan krvni sladkor in/ali krvni tlak, motnje koncentracije, odpor do oseb ali dejavnosti, vrtoglavica, težave pri spolnosti, preveč prisotnih (destruktivnih) misli in zaskrbljenosti, slabokrvnost;

3. faza: depresivni simptomi, oslabljen imunski sistem, občutek neznosne izčrpanosti (navkljub prespani noči), prebavne motnje, obup, malodušje, motnje spanja (nočno prebujanje, potenje), hormonsko neravnovesje (pri moških in ženskah).

Avtor navaja torej različne nasvete kaj lahko storimo sami, če se prepoznamo, da smo se ujeli v začaran krog. Predvsem pa priporoča pogovor. Iskren pogovor. Najprej s samim seboj in s svojimi najbližjimi. V kolikor si prepoznal-a, da se nahajaš že v drugi ali tretji fazi, je priporočljivo najti strokovno pomoč - psihoterapijo ter opraviti zdravniške preiskave in se lotiti izgorelosti celostno.

Zakaj? Ker je pot lažja, če nismo sami. Ker je proces osebnostnih sprememb hitrejši. Ker je učinkovito - skozi psihoedukacijo prepoznamo svoje delovanje, skozi učenje tehnik za samopomoč se pričnemo stabilizirati in pridemo do željenega cilja.

Če si se “ujel”, preberi knjigo in reci sebi “DA”!

Neuravnovešeno življenje je torej potrebno uravnovesiti. To pa od nas zahteva čas in voljo. Zavedajmo se, da imamo sami moč zdravljenja v sebi.

Strah me je

Avtorica in ilustratorka: Barbara Lekše

11. september 2021

Stopite v stik

Anja Kurent psihoterapija, svetovanje, izobraževanje

+386 41 447 817
kurent.anja@gmail.com