Julianova zgodba

30. 10. 2018

Fotka (e-vir: ocean-si.com)

Ključne besede: knjiga za mlade, nasilje, bullying, anksioznost

Julian nas skozi knjigo popelje v svoj svet doživetij (ki ga niti v knjigi Čudo niti v Filmu ne razkrije). Kot junak v knjigi Čudo, je izbran za enega od vpeljevalnih kolegov glavnega junaka Augusta. A prav ta izkušnja v njem ponovno vzbudi neprijetna občutja (strah, anksioznost, stisko, nočne more…), zaradi dogodkov v preteklosti).

Tako tanka in tako bogata.

Kot otroci doživljamo svet iz otroške perspektive. Starši se nam zdijo nezmotljivi vsevedi, babice in dedki polni rešitev in idej, manjši ribnik doživljamo kot ogromno jezero, domače knjižne police kot knjižnico modrosti, prizore iz filmov kot resnično življenje…      

In prav zanimivo je, kako lahko spomini iz otroštva “oživijo” v naključnem trenutku. Trenutek v sedanjosti, nima popolnoma nobene veze z našo preteklostjo. A vendar, naše možganske mreže stkejo povezave in tako smo nenadoma v stiku z nerazložljivo intenzivnimi občutki, telesnimi senzacijami in čustvi - nezavedajoči se prepleta vsega – naših doživljanj v preteklosti in doživetja v sedanjosti.

Odrasli v mnogih primerih odreagiramo le na otrokovo ali mladostnikovo vedenje. Pozabimo se ozreti “tja zadaj”. In to nezrelo vedenje odraslih, povzamejo tudi naši mladi. Namesto empatije, se nezavedno uči nestrpnost.

Julian nas opominja, da vsak izmed nas nosi v sebi svojo zgodbo preteklosti. Nihče temu, kar nosi v sebi, ne more ubežati. Včasih pomaga, da o stiski s kom spregovorimo, saj nikoli ne vemo kakšno zgodbo nosi naš sogovornik v sebi. Ne graja, sočutje ter iskren pogovor z zaupno osebo sta vedno vredna.

Julianova zgodba je zanimiva za mlade, pedagoge in starše. Lahko je dodatno poglavje mladinske uspešnice knjige Čudo ali pa samostojno prebrana knjiga.

Strah me je

Avtorica in ilustratorka: Barbara Lekše, strokovna recenzija: Anja Kurent

11. september 2021

Stopite v stik

Anja Kurent psihoterapija, svetovanje, izobraževanje
Finžgarjeva ulica 1
8250 Brežice
+386 41 447 817
kurent.anja@gmail.com
anjakurent.com