Nevidna nit

22. 1. 2020

Fotka (evir: grafenauer.si)

Ključne besede: nevidna nit, ljubezen, navezanost, pogrešanje, žalovanje, slikanica

Slikanica Nevidna nit je čudovit prikaz abstraktnega pojma, ki mu rečemo Ljubezen, pojma, ki ga je otrokom v njihovem konkretnem mišljenju zelo težko razumeti. Otroci v slikanici spoznajo, kako se med posamezniki prepletajo vezi ljubezni, navezanosti in povezanosti. 

Ilustracije slikovito nadgrajujejo pomembne poudarke iz besedila in tako zaokrožijo informacijo, ki jo otrok dobi, v skladno in estetsko celoto. Otrok se v odnosu s starši že v najzgodnejših letih nauči, kako zveni in diši Ljubezen, čuti jo skozi dotik in objem. V knjigi pa spozna, da je tudi skrb za nekoga in vera v nekoga, kljub fizični odsotnosti, izraz Ljubezni - med starši in otroki, med prijatelji, sorodniki in navsezadnje tudi med hišnimi ljubljenčki in njim. Zgodba v slikanici se dotakne tiste posebne, skrivnostne povezanosti, ki je med ljudmi, pa čeprav so fizično daleč narazen. Mama v zgodbi poudarja, da nas nevidne niti ljubezni spremljajo “vsepovsod in kamor koli.” Novorojenčki in malčki so najbolj ranljivi, zelo odvisni od staršev oziroma skrbnikov, in življenje brez njih je nepredstavljivo. Kmalu v procesu razvoja spoznajo, da s starši niso eno, pač pa se razvije zavedanje o meni in tebi kot dveh ločenih enotah. Večina otrok si težko predstavlja ljubezen, ko je ljubljena oseba fizično ločena, in to povezuje z odsotnostjo ljubezni. 

Slikanica Nevidna nit pa nam prav ta za otroke težko predstavljivi del pojma ljubezni čudovito prikaže in nas spomni na skrivne niti, ki obstajajo med ljubljenimi osebami “… da v resnici ni nihče nikoli sam.” 

Želim si, da slikanica najde pot v vsak dom, v katerem je ljubezen, predvsem pa v tistega, kjer je ljubezen daleč stran. Toplo jo priporočam družinam z mlajšimi otroki, v katerih so starši veliko zdoma, družinam po razvezi, ob selitvah družine, spremembi šole in bivalnega okolja otroka, družinam v času žalovanja.

Strah me je

Avtorica in ilustratorka: Barbara Lekše, strokovna recenzija: Anja Kurent

11. september 2021

Stopite v stik

Anja Kurent psihoterapija, svetovanje, izobraževanje
Finžgarjeva ulica 1
8250 Brežice
+386 41 447 817
kurent.anja@gmail.com
anjakurent.com