Spoznaj me

Tanja Povhe

Nazaj

Spoznaj me

Ključne besede: anksioznost, tesnoba, depresija, duševna stiska, panična motnja, poporodna depresija, poezija

Odpor imamo, česar ne poznamo. Avtorica nam v obliki pesmi, na izviren način predstavlja različne duševne tegobe. Razumevanje drugačnosti nam pomaga pri strpnosti in sočutju.

Spretno je v rime prepletla notranje doživljanje ljudi, ki v sebi preživljajo vrtinec drugačnosti, ki je marsikdaj tudi zanje naporen, nerazumljiv, a obstaja. Tako nam je uspela svoje strokovno znanje in izkušnje približati skozi pisano besedo. Ilustratorka Nina Meglič je s posrečenimi ilustracijami obarvala in uprizorila vse zapise za še lažjo predstavo in tako je nastala res neprecenljiva knjiga.

 

Pa kaj za to, če nisem takšna kot ti,

veš, tudi meni se marsikaj zanimivega godi.

Moj svet je morda precej drugačen kot tvoj,

Ustavi se in z mano za trenutek postoj.”

                                    /del pesmi iz knjige Spoznaj me

 

Knjiga je zelo uporabna, predvsem za delo strokovnjakov, ki se srečujejo z ljudmi, najsi bodo med pedagogi, psihologi, psihoterapevti, zaposleni v zdravstvu ali kje drugje. 

 

Tudi sama jo rada uporabim pri psihoterapevtskem delu s klienti, otroci in mladostniki, družinami, saj jim tako približam nekogršnje doživljanje skozi pesem. Pesem ob pogledu na ilustracije sprosti mnogokrat malce “napeto” ozračje in je most k sproščenemu dialogu.

Članki

Strah me je

Strah me je

Avtorica in ilustratorka: Barbara Lekše, strokovna recenzija: Anja Kurent

Ključne besede: strah, pogum, regulacija strahu

Knjiga Tožibaba

Knjiga Tožibaba

Lisa Aisato

Fotka: Laura Volčanjk

Ključne besede: socialna identiteta, družbene vloge in norme, pripadnost, avtentičnost  

Kako preko čuječnosti vzpostaviti stik s samim seboj?

Kako preko čuječnosti vzpostaviti stik s samim seboj?

članek

Vpliv prakse čuječnosti na možgane v različnih raziskavah (Kabat-Zinn, Segal, Williams & ostali, Goldin & Gross, Brewer, Stahl & Goldstein in drugi) je potrjen s pozitivnimi učinki tako na nevrobiološkem, pa tudi kognitivno vedenjskem in odnosnem nivoju.

Zaradi povečane kapacitete zavedanja sedanjega trenutka in doživljanja, nam tako nudi dobro izhodišče za izboljšanje socialnih odnosov. Dolgoročno čuječnost vpliva tudi na naše počutje, in sicer dvig nivoja občutka notranjega miru, zdravja in trajnejšega zadovoljstva.

Stopite v stik